Kamee91 2013.10.14. 17:46

Biznisz Sanghajban

2013-09-15_18_44_56_1_1381395529.jpg_2048x1536

匈牙利人 好! - Sziasztok magyarok! :)

Kiejtése: xiongyaliren hao, magyarosan: szongjálizsön háó

Tudom, hibás vagyok, mert kihagytam egy hetet. Nem azért, mert lusta voltam, ellenkezőleg, túl sok volt a tennivalóm. ;) Miért is? Mert megkaptuk a kínai államtól a szokásos egy hét őszi szünetet, és ezt kihasználva próbáltam minél több helyre eljutni.

Ha olvastátok a korábbi bejegyzésemet, akkor tudjátok, hogy közgazdaságot tanulok. A szünetben elmentem mexikói jó barátommal piacot kutatni, aki szintén gazdaságot hallgat egy mexikóújvárosi egyetemen. A kutatást először az utcai árusoknál kezdtük, majd a kisboltokban, a szupermarketekben, a hipermarketekben, a plázákban és a fake marketekben folytattuk. Ezeket a továbbiakban részletesebben elemzem.

Először a szupermarketekkel, hipermarketekkel és a plázákkal kezdeném, mert ezeken a helyeken más vásárlási módszert kell használni, mint a többinél.

A szupermarket szinte ugyanolyan, mint Magyarországon, ugyanakkora, ugyanúgy tipologizálva vannak a termékek. Ugyanúgy néz ki, semmi újdonság. Olcsóbb, mint a kisbolt. Érdekesség: elvétve vannak tesco szupermarketek. ;)

A hipermarket már más tészta, olcsó termékek, olcsóbbak, mint Magyarországon, és minimum 2-szer akkora helyen 4-szer annyi termékkel. A két leghíresebb hipermarket a Walmart és a Carrefour. Mindegyik kb. 3-4-szer nagyobb, mint a győri Tesco hipermarket, vagy mint a pesti árkád spar. 

A plázák, azok a gyönyörű plázák. ( a képen egy pláza látható, mintha az Enterprise-on lettem volna ) Biztos vannak kevésbé szépek, de én eddig olyanban nem voltam. Modernek, tiszták, csillognak-villognak, hatalmasak ( pesti árkádnál nagyobbak ). A legmenőbb, a legújabb cuccokat itt tudjátok megvenni. Itt megtaláljátok szinte ugyanazokat a márkákat, amiket a magyar plázákban: H&M, Zara, Tommy Hilfiger, Adidas stb... az árak kb. ugyanazok, mint Magyarországon, talán kicsivel drágábbak, mert Sanghaj a legdrágább város Kínában.

Most jön a lényeg, ami miatt "Kínában a 70 éves öregasszonynak is nagyobb üzleti érzéke van, mint egy magyar üzletembernek"( ezt Magyarország egyik legjobb üzletembere mondta nekem, nevet nem szeretnék említeni), az utcai árusok, és modernebb változata a fake market. Ez egy külön tudomány esküszöm!

Első lecke: mindig alkudj, mert olcsón vehetsz jó minőségű dolgokat! Légy pofátlan, de ne tiszteletlen! Ők is azok, mert hihetetlen magas árréssel próbálnak termékeket eladni. :/

Az utcai árusok már annyira nem elterjedtek Sanghajban, konkrétan be vannak tiltva. Ők azok, akik a háromkerekű biciklit, vagy gurulós kiskocsit meg tudnak pakolni tonnányi termékkel. Konkrétan múltkor a kiskocsi rakománya nagyobb volt, mint egy kisbusz... kb 4 méter magas és 8 méter hosszú. Lightosabb fajtájuk a gurulós konyhás emberke, aki bárhol éttermet tud nyitni, akár az utca közepén is. Ha jön a rendőr, akkor irgalmatlan sebességgel bezúgnak egy sikátorba. Nagy SURVIVOROK! ;)

Fake market!!! A kedvencem! Ahogy az angol nevében is benne van, itt hamisítványokat lehet főleg kapni. Eddig 4 fake marketben voltam, az egyik a föld alatt van, pontosabban a metróállomással egybe van kötve. Úgy képzeljétek el, hogy van egy csomó kb. 3méter*5méter nagyságú üzlet egymás mellett termékekkel telipakolva több ezer négyzetméteren. Egy üzletben egy fajta terméket tudtok megvenni. (külön van: táskabolt, cipőbolt, mobilbolt...) A vicc az, hogy ugyanaz a fajta másik üzlet, ugyanazokat a termékeket árulja... Az kezdőárak kb. ugyanazok, ha megkérded az értkésítőtől, de az egyiknél jobban lehet alkudni. Szóval a cél: megtalálni azt az árust, aki a legtöbbet enged ugyanabból a termékből. Célszerű többen menni a fake marketre, több szem többet lát, több fül többet hall, meg több az árengedmény, ha adott helyen több cuccot vesztek. Rendkívül jó minőségű "Luiz Vuttyon" táskát lehet kapni az eredeti árának a töredékért, ez csak egy példa a sok közül... Azért szeretem a fake marketet, mert sokat lehet alkudni, jó dolgokat lehet venni és fejleszthetem az alkudási képességemet. Még a végén eljutok a "70 éves öregnéni" szintjére. :D

Nagyjából ennyit szerettem volna írni erről a topikról. Remélem élveztétek! ;) Nyugodtan osszátok meg a linkemet bárhol! Ha van kérdésetek, akkor írjátok meg: kamee91@gmail.com

Jövő héten ismét egy érdekes témáról fogok írni. 

Minden jót!

再见!!!!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://shanghaifeeling.blog.hu/api/trackback/id/tr205561572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aveee 2013.10.15. 15:33:36

Azt hiszem a józsefvárosi kínai piac is kicsi fake market. Plusz: ott is hihetetlen gyorsan be tudták csukni a bódét, ha.jött a VPOP. De tényleg, csak egy futtyszot hallottal es már csapódtak is s kontenerajtok egymás utan.
süti beállítások módosítása